Puszysty chleb z płatkami owsianymi

Puszysty chleb z płatkami owsianymi to prosty i pyszny przepis na domowy chleb, który zaskakuje puszystością i chrupiącą skórką. Dodatek płatków owsianych nadaje mu lekkości i delikatnego smaku, idealnego zarówno na śniadanie, jak i na kanapki. To doskonała propozycja dla miłośników pieczenia chleba w domu.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużej misce wymieszaj litr ciepłej wody, 8 łyżek płatków owsianych, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżkę cukru i 2 łyżeczki soli.
  2. Przykryj mieszankę i odstaw na 20 minut.
  3. Dodaj do miski 1 kg mąki tortowej i wymieszaj wszystkie składniki łopatką.
  4. Dodaj garść słonecznika i siemienia lnianego, wymieszaj do połączenia składników.
  5. Przygotuj dwie foremki do pieczenia i przełóż do nich ciasto.
  6. Wyrównaj ciasto łopatką maczaną w wodzie.
  7. Posyp ciasto sezamem.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C /356°F przez 60 minut.
  9. Po upieczeniu chlebki powinny ładnie wyrosnąć.
  10. Smacznego!
Puszysty chleb z płatkami owsianymi

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Puszysty chleb z płatkami owsianymi, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up