Puszysty chleb z płatkami owsianymi
Puszysty chleb z płatkami owsianymi to prosty i pyszny przepis na domowy chleb, który zaskakuje puszystością i chrupiącą skórką. Dodatek płatków owsianych nadaje mu lekkości i delikatnego smaku, idealnego zarówno na śniadanie, jak i na kanapki. To doskonała propozycja dla miłośników pieczenia chleba w domu.
Składniki
Przygotowanie
- W dużej misce wymieszaj litr ciepłej wody, 8 łyżek płatków owsianych, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżkę cukru i 2 łyżeczki soli.
- Przykryj mieszankę i odstaw na 20 minut.
- Dodaj do miski 1 kg mąki tortowej i wymieszaj wszystkie składniki łopatką.
- Dodaj garść słonecznika i siemienia lnianego, wymieszaj do połączenia składników.
- Przygotuj dwie foremki do pieczenia i przełóż do nich ciasto.
- Wyrównaj ciasto łopatką maczaną w wodzie.
- Posyp ciasto sezamem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C /356°F przez 60 minut.
- Po upieczeniu chlebki powinny ładnie wyrosnąć.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Puszysty chleb z płatkami owsianymi, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również