Szarlotka z budyniem - sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi

Szarlotka z budyniem to klasyczne i sprawdzone połączenie jabłek z chrupiącym ciastem, a dodatek budyniu nadaje mu wyjątkowego smaku i kremowej konsystencji. To idealne połączenie słodyczy i lekkości, które zawsze zachwyca podniebienia. Ten przepis z pewnością zawsze wychodzi i zyskuje uznanie gości.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużą miskę dodajemy składniki na ciasto i zagniatamy je.
  2. Dzielimy ciasto na dwie części, jedną część wkładamy do zamrażarki.
  3. Drugą część ciasta wykładamy na dno blaszki i podpiekamy około 7 minut w temperaturze 180 stopni C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Podczas podpiekania ciasta, przygotowujemy masę jabłkową: obieramy i ścieramy 2,5 kg jabłek na tarce o grubych oczkach, a następnie prażymy je przez 15 minut, mieszając, aby się nie przypaliły
  5. Gorące jabłka wykładamy na podpieczone ciasto.
  6. Ubijamy 5 białek na sztywną pianę, stopniowo dodając 1/2 szklanki cukru
  7. Ciasto z zamrażarki ścieramy na wierzch ciasta z pianą.
  8. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika (180 stopni C, grzanie góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy około 40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
  9. Studzimy ciasto i przechowujemy je w lodówce.
Szarlotka z budyniem - sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Szarlotka z budyniem - sprawdzony przepis, który zawsze wychodzi, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up