Szarlotka królewska na dużą blaszkę

Szarlotka królewska na dużą blaszkę to klasyczne, aromatyczne ciasto, idealne na spotkania rodzinne i przyjęcia. Kruche ciasto z dużą ilością nadzienia z jabłek, cynamonu i goździków, oblane chrupiącą kruszonką, zachwyci każdego miłośnika deserów. Proste w przygotowaniu, sprawdzi się doskonale jako słodka przekąska na różne okazje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ze składników na ciasto umieścić mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia i jajka w misce
  2. Dodać żółtka do składników i zagnieść ciasto.
  3. Rozdzielić ciasto na dwie części, jedną z nich włożyć do zamrażarki.
  4. Wyłożyć drugą część ciasta na dno blachy i delikatnie docisnąć.
  5. Podpiec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7 minut.
  6. Przygotować masę jabłkową: obrać i zetrzeć jabłka na tarce o grubych oczkach.
  7. Przesmażyć jabłka przez 15 minut, mieszając, aż zmiękną
  8. Wyłożyć jabłka na podpieczone ciasto.
  9. Ubijać białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.
  10. Na masę jabłkową wyłożyć pianę z białek.
  11. Zetrzeć ciasto z zamrażarki na wierzch.
  12. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika (180 stopni, grzanie góra-dół) i piec około 40 minut, aż zrumieni się na złoty kolor.
  13. Studzić ciasto, a następnie przechowywać w lodówce.
Szarlotka królewska na dużą blaszkę

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Szarlotka królewska na dużą blaszkę, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up