Szakszuka z pomidorami z puszki - prosty i smaczny przepis
Szakszuka z pomidorami z puszki to smaczne danie, które można szybko przygotować. Jajka gotowane na pomidorach, cebuli i przyprawach tworzą aromatyczną i sycącą potrawę idealną na śniadanie, obiad lub kolację. Prosty przepis, który z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe!
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu.
- Pokrój dwie cebule w piórka.
- Posiekaj ostrą papryczkę.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj odrobinę oleju i smaż cebulę, aż będzie miękka.
- Dodaj posiekaną ostrą papryczkę i odrobinę masła.
- Dodaj na patelnię pulpę pomidorową, kumin i ostrą papryczkę, dusząc wszystko na małym ogniu.
- Ukroj ładne, grube kromki chleba, polij je oliwą z suszonych pomidorów i włóż do piekarnika, aby było chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku.
- Dopraw danie kolendrą, sokiem i skórką z limonki oraz kuminem.
- Kiedy cebula i pomidory są gotowe, zrób miejsce na środku patelni i wbij jajka, przykryj patelnię i podgrzewaj na małym ogniu, aż jajka się zetną.
- Posyp danie startą młodą cebulką i szczypiorem.
- Podawaj szakszukę z chrupiącym chlebem.
- SMACZNE! ️
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Szakszuka z pomidorami z puszki - prosty i smaczny przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również