Syrop z mięty i cytryny na zimę

Syrop z mięty i cytryny to doskonały sposób na wzmocnienie odporności w okresie zimowym. Składniki te nie tylko dodają aromatu i świeżości, ale także działają przeciwbakteryjnie i wzmacniają organizm. Syrop można dodawać do herbaty, napojów czy sosów, aby cieszyć się korzyściami zdrowotnymi mięty i cytryny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wypłucz świeżą miętę.
  2. Przełóż wypłukaną miętę do blendera, dodaj trochę wody i rozdrobnij.
  3. W garnku wlej pozostałą wodę, dodaj cukier oraz obraną skórkę z cytryny.
  4. Postaw garnek na kuchence i zagotuj wodę, mieszając cukier, aby się rozpuścił.
  5. Gdy woda się zagotuje, dodaj rozdrobnioną miętę, sok z cytryny i gotuj około 5 minut.
  6. Odstaw przygotowany syrop na około 6 godzin lub całą noc.
  7. Przecedź syrop na sitku z gazą, dokładnie odciskając miętę.
  8. Oczyść słoiczki lub butelki i wyparz je.
  9. Ponownie zagotuj oczyszczony syrop i od razu po zagotowaniu rozlej do przygotowanych słoiczków lub butelek.
  10. Zamknij słoiczki i butelki szczelnie.
  11. Odstaw syrop do schłodzenia w chłodnym i ciemnym miejscu, np
  12. Opcjonalnie, jeśli chcesz dodać zielony barwnik spożywczy, wymieszaj odrobinę z syropem.
  13. Przechowuj syrop w sposób podany powyżej.
  14. Smacznego!
Syrop z mięty i cytryny na zimę

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Syrop z mięty i cytryny na zimę, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up