Syrop z mięty i cytryny na zimę
Syrop z mięty i cytryny to doskonały sposób na wzmocnienie odporności w okresie zimowym. Składniki te nie tylko dodają aromatu i świeżości, ale także działają przeciwbakteryjnie i wzmacniają organizm. Syrop można dodawać do herbaty, napojów czy sosów, aby cieszyć się korzyściami zdrowotnymi mięty i cytryny.
Składniki
Przygotowanie
- Wypłucz świeżą miętę.
- Przełóż wypłukaną miętę do blendera, dodaj trochę wody i rozdrobnij.
- W garnku wlej pozostałą wodę, dodaj cukier oraz obraną skórkę z cytryny.
- Postaw garnek na kuchence i zagotuj wodę, mieszając cukier, aby się rozpuścił.
- Gdy woda się zagotuje, dodaj rozdrobnioną miętę, sok z cytryny i gotuj około 5 minut.
- Odstaw przygotowany syrop na około 6 godzin lub całą noc.
- Przecedź syrop na sitku z gazą, dokładnie odciskając miętę.
- Oczyść słoiczki lub butelki i wyparz je.
- Ponownie zagotuj oczyszczony syrop i od razu po zagotowaniu rozlej do przygotowanych słoiczków lub butelek.
- Zamknij słoiczki i butelki szczelnie.
- Odstaw syrop do schłodzenia w chłodnym i ciemnym miejscu, np
- Opcjonalnie, jeśli chcesz dodać zielony barwnik spożywczy, wymieszaj odrobinę z syropem.
- Przechowuj syrop w sposób podany powyżej.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Syrop z mięty i cytryny na zimę, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również