Syrop do Pumpkin Spice Latte
Syrop do Pumpkin Spice Latte to aromatyczny dodatek, który świetnie pasuje do kawy czy napojów mlecznych. Można go wykonać samodzielnie w domu, łącząc cukier, wodę, ekstrakt waniliowy oraz przyprawy jak cynamon, imbir i goździki. Syrop ten dodaje latte wyrazistego smaku dyniowego oraz delikatnej słodyczy, idealnie uzupełniając jesienne i zimowe napoje.
Składniki
Przygotowanie
- Zbierz potrzebne przyprawy: 20 gram mielonego cynamonu, 4,5 gram gróbu całego, 4,5 gram mielonego gałki muszkatołowej i 18 gram pasty z wanilii.
- Umieść wszystkie przyprawy w blenderze.
- Dodaj kawałek imbiru (około wielkości kciuka), pokrój go na plasterki.
- Zważ 37,5 gram imbiru i dodaj do blendera.
- Dodaj 250 gram wody do blendera.
- Dodaj szczyptę soli do blendera.
- Włącz blender i zmiksuj, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
- Wlej przygotowany syrop przyprawowy do garnka.
- Dodaj 500 gram puree z dyni.
- Dodaj mieszaninę 375 gram brązowego cukru i 125 gram białego cukru.
- Dodaj trochę wody, aby delikatnie rozcieńczyć mieszaninę.
- Włącz palnik na wysokiej temperaturze, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień na średnio-niski i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
- Po 10 minutach gotowania, wyłącz ogień i pozostaw syrop do ostygnięcia.
- Jeśli używasz ekstraktu z wanilii, dodaj go teraz i wymieszaj.
- Przelej syrop do butelek i przechowuj w lodówce
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Syrop do Pumpkin Spice Latte, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również