Surówka z kiszonej kapusty - prosty dodatek do obiadu
Surówka z kiszonej kapusty to prosty i tradycyjny dodatek do obiadu. Przygotowana z kiszonej kapusty, startego marchewka, posiekanej cebuli i doprawiona oliwą oraz solą. Surówka świetnie komponuje się z mięsami, ziemniakami czy też pieczywem. Gotowa w kilka minut, doskonała propozycja na szybki i zdrowy dodatek do każdego dania.
Składniki
Przygotowanie
- Jeśli kapusta jest za kwaśna, należy ją spłukać pod zimną wodą, a następnie odsączyć.
- Następnie kiszoną kapustę należy poszatkować.
- Dodajemy do poszatkowanej kapusty pół papryki, małą cebulę, kawałek pora, posiekaną marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperka.
- W osobnej misce przygotowujemy sos, mieszając olej, pieprz ziołowy oraz szczyptę cukru.
- Sos dodajemy do wcześniej przygotowanych warzyw.
- Całość dokładnie mieszamy, dodając szczyptę soli i pieprzu do smaku.
- Surówkę odstawiamy na około 30 minut do lodówki przed podaniem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Surówka z kiszonej kapusty - prosty dodatek do obiadu, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również