Surówka z kiszonej kapusty - prosty dodatek do obiadu

Surówka z kiszonej kapusty to prosty i tradycyjny dodatek do obiadu. Przygotowana z kiszonej kapusty, startego marchewka, posiekanej cebuli i doprawiona oliwą oraz solą. Surówka świetnie komponuje się z mięsami, ziemniakami czy też pieczywem. Gotowa w kilka minut, doskonała propozycja na szybki i zdrowy dodatek do każdego dania.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jeśli kapusta jest za kwaśna, należy ją spłukać pod zimną wodą, a następnie odsączyć.
  2. Następnie kiszoną kapustę należy poszatkować.
  3. Dodajemy do poszatkowanej kapusty pół papryki, małą cebulę, kawałek pora, posiekaną marchewkę oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperka.
  4. W osobnej misce przygotowujemy sos, mieszając olej, pieprz ziołowy oraz szczyptę cukru.
  5. Sos dodajemy do wcześniej przygotowanych warzyw.
  6. Całość dokładnie mieszamy, dodając szczyptę soli i pieprzu do smaku.
  7. Surówkę odstawiamy na około 30 minut do lodówki przed podaniem.
Surówka z kiszonej kapusty - prosty dodatek do obiadu

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Surówka z kiszonej kapusty - prosty dodatek do obiadu, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up