Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego

Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego to szybki i prosty dodatek do wielu dań. Delikatna kapusta pekińska i kwaśny ogórek kiszony świetnie się uzupełniają, tworząc lekko pikantny i orzeźwiający smak. Prosta w przygotowaniu i idealna na letnie dni lub jako dodatek do dań mięsnych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sosu:
  2. Przełożyć musztardę do miski.
  3. Dodać oliwę lub olej.
  4. Dodać sok z cytryny.
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Dokładnie wszystko wymieszać.
  7. Przygotowanie surówki:
  8. Poszatkować kapustę pekińską i wrzucić do dużej miski.
  9. Ścierać ogórki kiszone na tarce o dużych oczkach i dodać do kapusty pekińskiej.
  10. Ścierać również obrane jabłko i dodać do miski z kapustą i ogórkami.
  11. Drobno posiekać cebulę i dodać do reszty składników w misce.
  12. Wlać przygotowany wcześniej sos do miski z składnikami i dokładnie wymieszać.
  13. Wstawić surówkę do lodówki na 15 minut, aby smaki się przegryzły.
  14. Podanie:
  15. Posypać gotową surówkę posiekaną natką pietruszki.
  16. Gotowe! Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem ogórków kiszonych, jabłka i cebuli jest gotowa do podania
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka kiszonego, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up