Surówka z białej kapusty z octem
Surówka z białej kapusty z octem to klasyczne danie, które idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub grillowanych potraw. Prosta w wykonaniu, składa się z cienko pokrojonej białej kapusty, która jest mieszana z octem, solą, pieprzem i odrobiną cukru. Dzięki temu surówka zyskuje pikantny smak i chrupiącą konsystencję, idealnie komplementując główne dania. Gotowa w kilka minut, świetnie uzupełnia codzienne posiłki.
Składniki
Przygotowanie
- Umyć i oczyścić pół kilograma białej kapusty, zetrzeć ją na szatkownicy.
- Pokroić jedną mniejszą cebulkę w piórka i dodać do poszatkowanej kapusty.
- Ścierać na tarce o grubych oczkach jedną dużą marchewkę i dodać do kapusty.
- Pokroić jedną małą paprykę w cienkie paseczki lub kostkę i dodać do kapusty i marchewki.
- Do garnuszka wlać 1/4 szklanki wody, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku) oraz 4 łyżki oleju.
- Zagotować zalewę, mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą.
- Doprowadzić zalewę do wrzenia, wyłączyć grzanie, jeszcze raz przemieszać i odstawić do wystygnięcia.
- Zalewą zalać przygotowane warzywa, dokładnie wymieszać.
- Przykryć surówkę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.
- Surówka gotowa do podania, pachnie fantastycznie i ma wspaniały smak
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Surówka z białej kapusty z octem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również