Surówka z białej kapusty i papryki w zalewie octowej

Surówka z białej kapusty i papryki w zalewie octowej to proste i smaczne danie, które doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub grillowanych potraw. Świeża kapusta i papryka nadają surówce chrupiący smak, a lekka zalewa octowa dodaje jej świeżości i wyrazistości. To szybki i łatwy sposób na urozmaicenie codziennego menu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyć i oczyścić pół kilograma białej kapusty, a następnie zetrzeć ją na szatkownicy.
  2. Pokroić jedną mniejszą cebulkę w piórka i dodać do poszatkowanej kapusty.
  3. Zetrzeć jedną dużą marchewkę na tarce o grubych oczkach i dodać do kapusty i cebuli.
  4. Pokroić jedną małą paprykę w cienkie paseczki lub kostkę i również dodać do kapusty, cebuli i marchewki.
  5. Przygotowanie zalewy:
  6. W garnuszku wlać 1/4 szklanki wody (250 ml).
  7. Dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki soli (lub do smaku) oraz 4 łyżki oleju.
  8. Zagotować całość, mieszając, aż cukier i sól się rozpuszczą
  9. Przykryć zalewą przygotowane warzywa, dokładnie wymieszać.
  10. Po wymieszaniu przykryć surówkę folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  11. Gotowe:
  12. Po kilku godzinach w lodówce, kiedy smaki się przegryźły, surówka nadal kapuście wspaniały smak i lekko zmięknie.
  13. Surówka jest gotowa do podania
Surówka z białej kapusty i papryki w zalewie octowej

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Surówka z białej kapusty i papryki w zalewie octowej, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up