Ciasto z rabarbarem – przepis tradycyjny z nutką nostalgii

Ciasto z rabarbarem to tradycyjna i wyjątkowo smaczna propozycja, która wypełnia domową kuchnię aromatem i nutką nostalgii. Soczysty rabarbar wzbogacony delikatnym biszkoptem tworzy idealne połączenie słodyczy i kwasowości. To doskonały deser, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa i sprawia, że chce się wracać do domowych smaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misie robota kuchennego umieść jajka, dodaj niepełną szklankę cukru i 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  2. Pokrój rabarbar na mniejsze, około 0,5 cm kawałki.
  3. Przesiej przez sitko 2 szklanki mąki i dodaj do niej 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  4. Stopniowo dolewaj 150 ml oleju do masy jajecznej, dodając także 1 łyżeczkę octu.
  5. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej i oleju, mieszając całość.
  6. Przełóż gotowe ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (np
  7. Na wierzchu ciasta ułóż pokrojony rabarbar.
  8. Wstaw foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
  9. Po upieczeniu przestudź ciasto i posyp je cukrem pudrem.
  10. Gotowe! Smacznego!
Ciasto z rabarbarem – przepis tradycyjny z nutką nostalgii

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ciasto z rabarbarem – przepis tradycyjny z nutką nostalgii, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up