Udka faszerowane: Sprawdzony przepis

Udka faszerowane to danie, które zachwyca aromatycznym farszem i soczystym mięsem. Tradycyjnie przygotowane udka kurczaka nacieramy przyprawami, następnie faszerujemy mięsnym farszem z dodatkiem warzyw i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. Gotowe udka faszerowane są idealne na obiad lub kolację, sprawdzą się również na większych przyjęciach jako pyszna przekąska.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wytrawienie udka z kurczaka z kości.
  2. Przygotowanie farszu: posiekane pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, starty ser, sól, pieprz, masło wymieszanie składników.
  3. Przygotowanie marynaty: sól, słodka papryka, pieprz wymieszanie składników.
  4. Przyprawienie udka marynatą z obu stron.
  5. Nakładanie farszu na udka i zwijanie ich w rolatki.
  6. Umieszczenie udka w naczyniu żaroodpornym, lekkie posmarowanie olejem.
  7. Nagrzanie piekarnika do 210 stopni Celsjusza.
  8. Pieczenie udek przez godzinę w temperaturze 210 stopni Celsjusza, a następnie przez pół godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  9. Podanie udka faszerowanego z ulubionymi dodatkami.
  10. Zachęta do komentowania, subskrybowania kanału i oglądania innych przepisów.
Udka faszerowane: Sprawdzony przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Udka faszerowane: Sprawdzony przepis, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up