Spaghetti carbonara ze śmietaną 18

Spaghetti carbonara ze śmietaną 18 to klasyczne włoskie danie przygotowane z makaronu spaghetti, bekonu, jajek, sera parmezan oraz dodatkiem śmietany 18%. Danie cechuje się wyjątkowym smakiem i kremową konsystencją, które sprawiają, że jest idealne na szybki obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotuj 200 g makaronu spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
  2. Zetrzyj 50 g sera.
  3. W misce wymieszaj 100 ml śmietanki 30%, połowę startego sera, 2 całe jaja, pół łyżeczki soli i pieprzu.
  4. Podsmaż 150 g boczku wieprzowego.
  5. Dodaj ugotowany makaron do podsmażonego boczku i dokładnie wymieszaj.
  6. Wyłącz palnik lub patelnię.
  7. Dodaj przygotowany sos do makaronu z boczkiem i szybko wymieszaj.
  8. Przełóż makaron carbonara na talerz.
  9. Posyp resztę startego sera oraz posiekaną pietruszką.
  10. Dodaj opcjonalnie kilka pomidorków cherry.
  11. Gotowe! Smacznego!
Spaghetti carbonara ze śmietaną 18

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Spaghetti carbonara ze śmietaną 18, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up