Spaghetti carbonara ze śmietaną 18
Spaghetti carbonara ze śmietaną 18 to klasyczne włoskie danie przygotowane z makaronu spaghetti, bekonu, jajek, sera parmezan oraz dodatkiem śmietany 18%. Danie cechuje się wyjątkowym smakiem i kremową konsystencją, które sprawiają, że jest idealne na szybki obiad lub kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotuj 200 g makaronu spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Zetrzyj 50 g sera.
- W misce wymieszaj 100 ml śmietanki 30%, połowę startego sera, 2 całe jaja, pół łyżeczki soli i pieprzu.
- Podsmaż 150 g boczku wieprzowego.
- Dodaj ugotowany makaron do podsmażonego boczku i dokładnie wymieszaj.
- Wyłącz palnik lub patelnię.
- Dodaj przygotowany sos do makaronu z boczkiem i szybko wymieszaj.
- Przełóż makaron carbonara na talerz.
- Posyp resztę startego sera oraz posiekaną pietruszką.
- Dodaj opcjonalnie kilka pomidorków cherry.
- Gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Spaghetti carbonara ze śmietaną 18, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również