Sos truskawkowy z mrożonych truskawek

Sos truskawkowy z mrożonych truskawek to prosty i smaczny dodatek do wielu dań, idealny na sezon letni. Wystarczy rozmrozić truskawki, podgrzać je z dodatkiem cukru i soku z cytryny, a następnie zmiksować na gładki sos. Można go podawać do lodów, naleśników, gofrów czy puszystych naleśników. Jego intensywny smak i konsystencja przypadną do gustu każdemu miłośnikowi truskawek.

Składniki

Przygotowanie

  1. Obranie truskawki, usunięcie szypułek i pokrojenie ich na kawałki.
  2. Umieszczenie truskawek w rondelku, dodanie cukru wanilinowego i soku z cytryny.
  3. Gotowanie truskawek na mocnym ogniu, a następnie zmniejszenie ognia i redukowanie przez około 20 minut, czasem mieszając.
  4. Ostudzenie sosu do lekkiego przestygnięcia.
  5. Przełożenie sosu do misy blendera, dodanie listków mięty i zmiksowanie na jednolitą konsystencję.
  6. Przelew sosu do słoiczka i przechowywanie w lodówce przez kilka dni.
  7. Opcjonalnie, można natychmiastowo serwować sos truskawkowy.
Sos truskawkowy z mrożonych truskawek

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sos truskawkowy z mrożonych truskawek, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up