Sos truskawkowy z mrożonych truskawek
Sos truskawkowy z mrożonych truskawek to prosty i smaczny dodatek do wielu dań, idealny na sezon letni. Wystarczy rozmrozić truskawki, podgrzać je z dodatkiem cukru i soku z cytryny, a następnie zmiksować na gładki sos. Można go podawać do lodów, naleśników, gofrów czy puszystych naleśników. Jego intensywny smak i konsystencja przypadną do gustu każdemu miłośnikowi truskawek.
Składniki
Przygotowanie
- Obranie truskawki, usunięcie szypułek i pokrojenie ich na kawałki.
- Umieszczenie truskawek w rondelku, dodanie cukru wanilinowego i soku z cytryny.
- Gotowanie truskawek na mocnym ogniu, a następnie zmniejszenie ognia i redukowanie przez około 20 minut, czasem mieszając.
- Ostudzenie sosu do lekkiego przestygnięcia.
- Przełożenie sosu do misy blendera, dodanie listków mięty i zmiksowanie na jednolitą konsystencję.
- Przelew sosu do słoiczka i przechowywanie w lodówce przez kilka dni.
- Opcjonalnie, można natychmiastowo serwować sos truskawkowy.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sos truskawkowy z mrożonych truskawek, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również