Sos słodko-kwaśny do słoików
Sos słodko-kwaśny do słoików to idealna propozycja na długotrwałe przechowywanie i dodanie wyrazistego smaku potrawom. Kwaśno-słodki sos o intensywnym aromacie i lekko pikantnym posmaku świetnie komponuje się zarówno z mięsem, jak i warzywami. Może być także doskonałym dodatkiem do potraw w formie marynaty. Prosty w przygotowaniu i uniwersalny w zastosowaniu, idealny do przechowywania w słoikach.
Składniki
Przygotowanie
- Przygotuj wszystkie potrzebne składniki: ananasa, paprykę, cebulę, ocet ryżowy, cukier, sól, wodę, mąkę ziemniaczaną.
- Obierz ananasa, usuń środek i pokrój go w niewielkie kawałki.
- Oczyść paprykę, usuń pestki i pokrój ją w drobną kostkę.
- Obierz cebulę i posiekaj ją drobno.
- W rondlu wymieszaj ocet ryżowy, cukier, sól i wodę
- Dodaj pokrojonego ananasa, paprykę i cebulę do garnka z gotującym się syropem octowym.
- Gotuj składniki, aż staną się miękkie.
- W osobnym naczyniu rozpuść mąkę ziemniaczaną w niewielkiej ilości wody.
- Powoli wlej rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną do garnka z gotującym się sosem, cały czas mieszając, aby zgęstniał.
- Gotowy sos przełóż do słoików, pozostawiając niewielką przestrzeń na górze.
- Zakręć słoiki i wysterylizuj w odpowiedni sposób.
- Po wysterylizowaniu odstaw słoiki do ostygnięcia.
- Gotowy sos słodko kwaśny do słoików jest gotowy do przechowywania i wykorzystania w potrawach.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sos słodko-kwaśny do słoików, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również