Sos warzywny na ciepło

Sos warzywny na ciepło to prosty i aromatyczny dodatek do potraw, który sprawi, że nawet proste danie nabierze wyjątkowego smaku. Oparty na warzywach takich jak marchew, cebula, seler i pomidory, doskonale komponuje się z makaronem, ryżem lub pieczonym mięsem. Sos można również przyprawić ulubionymi ziołami i przyprawami, aby dostosować go do własnych upodobań smakowych.

Składniki

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotuj wszystkie niezbędne składniki: warzywa (np
  2. Następnie umyj, obierz i pokrój warzywa na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojone warzywa i smaż je aż będą miękkie.
  4. Posyp warzywa mąką i dokładnie wymieszaj.
  5. Stopniowo dodawaj bulion warzywny, mieszając cały czas, aż sos zgęstnieje.
  6. Dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
  7. Gotuj sos na wolnym ogniu, mieszając, aż składniki się połączą i osiągną odpowiednią konsystencję.
  8. Spróbuj sos i ewentualnie dopraw do smaku.
  9. Sos do warzyw na ciepło jest gotowy do podania
Sos warzywny na ciepło

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sos warzywny na ciepło, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up