Sos curry do rolady z kurczaka

Sos curry doskonale pasuje do rolady z kurczaka, dodając potrawie wyrazistego smaku i aromatu. Połączenie aromatycznych przypraw, mleczka kokosowego i curry tworzy idealną kompozycję, która doda wyjątkowego charakteru dania.Świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na przyjęciu ze znajomymi.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przekrój każdy filet z kurczaka wzdłuż na 2 cieńsze płaty.
  2. Rozbij każdy płat mięsa na jeszcze cieńszy.
  3. Posól i popieprz mięso z obu stron.
  4. Na jednej stronie rozsmaruj łyżeczkę musztardy.
  5. Dodaj po 2-3 paseczki papryki, plastry kiszonego ogórka i cienkie plastry czerwonej cebuli na każdy kawałek mięsa.
  6. Zwijaj mięso, aby utworzyć rolatki.
  7. Obróć rolatki w mące.
  8. Na rozgrzanej patelni obsmaż mięso z każdej strony na rumiano.
  9. Dodaj 600 ml bulionu (lub wody), 1 łyżkę sosu sojowego, 2 kule ziela angielskiego i 1 liść laurowy.
  10. Gotuj rolatki pod ciśnieniem przez 12 minut (lub dusić tradycyjnie przez około 30 minut).
  11. Jeśli chcesz zagęścić sos, dodaj mąkę lub śmietankę.
  12. Podawaj roladki z sosem i ugotowanymi ziemniakami lub kaszą.
Sos curry do rolady z kurczaka

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sos curry do rolady z kurczaka, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up