Sos kremowy z dyni do makaronu na zimę

Sos kremowy z dyni to idealna propozycja na zimową kolację. Dynię pieczemy, blendujemy i łączymy z masłem, śmietanką oraz przyprawami, tworząc delikatny i aromatyczny sos. Doskonale komponuje się z makaronem, nadając mu wyjątkowego smaku i kremowej konsystencji. Idealna propozycja dla miłośników oryginalnych i sycących dań na chłodne wieczory.

Składniki

Przygotowanie

  1. Podsmaż cebulkę na oleju, dodaj trochę soli i pieprzu.
  2. Obierz cukinię, pokrój na paseczki, wydrąż gniazda nasienne.
  3. Pokrój pomidory na grubą kostkę, usuń szypułki.
  4. Dodaj cukinię i pomidory do garnka, gotuj aż pomidory zmiękną i odparują.
  5. Dodaj pokrojoną paprykę, posiekany czosnek i przyprawy (oregano, pieprz, sriracha, papryka słodka), cukier, ocet, olej i sól.
  6. Gotuj sos, mieszając, aż się zgęstnieje.
  7. Po wyłączeniu palnika, dodaj posiekaną bazylię, wymieszaj.
  8. Blenduj sos na gładką masę.
  9. Przelej sos do słoików, zakręć je dokładnie.
  10. Zmieszaj wrzątek z octem, zalej słoiki, pasteryzuj w garnku z wodą przez 20 minut.
  11. Wyjmij słoiki, wystudź, schowaj do spiżarki.
  12. Smacznego!
Sos kremowy z dyni do makaronu na zimę

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sos kremowy z dyni do makaronu na zimę, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up