Sos kremowy z dyni do makaronu na zimę
Sos kremowy z dyni to idealna propozycja na zimową kolację. Dynię pieczemy, blendujemy i łączymy z masłem, śmietanką oraz przyprawami, tworząc delikatny i aromatyczny sos. Doskonale komponuje się z makaronem, nadając mu wyjątkowego smaku i kremowej konsystencji. Idealna propozycja dla miłośników oryginalnych i sycących dań na chłodne wieczory.
Składniki
Przygotowanie
- Podsmaż cebulkę na oleju, dodaj trochę soli i pieprzu.
- Obierz cukinię, pokrój na paseczki, wydrąż gniazda nasienne.
- Pokrój pomidory na grubą kostkę, usuń szypułki.
- Dodaj cukinię i pomidory do garnka, gotuj aż pomidory zmiękną i odparują.
- Dodaj pokrojoną paprykę, posiekany czosnek i przyprawy (oregano, pieprz, sriracha, papryka słodka), cukier, ocet, olej i sól.
- Gotuj sos, mieszając, aż się zgęstnieje.
- Po wyłączeniu palnika, dodaj posiekaną bazylię, wymieszaj.
- Blenduj sos na gładką masę.
- Przelej sos do słoików, zakręć je dokładnie.
- Zmieszaj wrzątek z octem, zalej słoiki, pasteryzuj w garnku z wodą przez 20 minut.
- Wyjmij słoiki, wystudź, schowaj do spiżarki.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sos kremowy z dyni do makaronu na zimę, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również