Smalec z fasoli, jabłka i cebuli

Smalec z fasoli, jabłka i cebuli to nietypowa wariacja na tradycyjny smalec, która zachwyca oryginalnym smakiem i teksturą. Wysmakowana kompozycja fasoli, jabłka i cebuli daje wyjątkowy aromat i doskonałe walory smakowe, idealne zarówno na kromce chleba, jak i do dań głównych. Doskonała propozycja dla miłośników nowych doznań kulinarnych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Otwórz puszkę fasoli, odcedź i odłóż odrobinę zalewy.
  2. Pokrój trzy nieduże cebulki w drobną kosteczkę.
  3. Na patelni rozgrzej sporo oleju (około 3 łyżek), dodaj cebulkę i smaż aż się zeszkli i zarumieni.
  4. Dodaj ząbek czosnku i smaż razem przez minutę.
  5. Przełóż podsmażoną cebulkę do miski z fasolą.
  6. Rozgnieć fasolę widelcem lub za pomocą blendera, tak aby uzyskać pastę (można zostawić kawałki fasolki).
  7. Dodaj cebulkę z czosnkiem do pasty fasolowej.
  8. Dodaj przyprawy: łyżeczkę majeranku, płaską łyżeczkę soli, sporo czarnego pieprzu (około pół łyżeczki).
  9. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, sprawdź i dopraw do smaku.
  10. Jeśli pasta jest zbyt sucha, dodaj około jedną lub dwie łyżki zalewy od fasoli, ale dopiero na końcu.
  11. Przełóż pastę do słoika lub miseczki.
  12. Smacznego!
Smalec z fasoli, jabłka i cebuli

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Smalec z fasoli, jabłka i cebuli, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up