Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych

Deser składa się z delikatnych śliwek pod kruszonką z chrupiących płatków owsianych, który podczas pieczenia nabiera złocistej barwy i wyjątkowego aromatu. Kombinacja słodkich owoców z lekko cierpkim posmakiem kruszonki sprawia, że danie to doskonale sprawdzi się jako pyszna i szybka propozycja na deser.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużym naczyniu wymieszaj płatki owsiane (130g) z gorącą wodą (240ml) i odstaw na 10 minut, aby płatki się zamoczyły.
  2. Pokrój jabłko na małe kawałki.
  3. W osobnym naczyniu zmiksuj 2 jajka z jogurtem naturalnym (120g), cukrem (3 łyżki), olejkiem waniliowym (1 łyżeczka) oraz roztopionym masłem (60g).
  4. Dodaj proszek do pieczenia (1 łyżka) do mokrych składników i wymieszaj.
  5. Po 10 minutach dodaj pokrojone jabłka i borówki (100g) do mokrych składników i wymieszaj.
  6. Wysmaruj formę do ciasta (o średnicy 30cm) masłem lub olejem.
  7. Wlej ciasto do przygotowanej formy i rozłóż je równomiernie.
  8. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45-50 minut.
  9. Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
  10. Na koniec zachęć widzów do zostawienia komentarza pod filmem oraz subskrypcji kanału
Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Śliwki pod kruszonką z płatków owsianych, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up