Śledzie z sosem jogurtowo-koperkowym, porami i ogórkiem

Przepis na śledzie z sosem jogurtowo-koperkowym, porami i ogórkiem to pyszna i orzeźwiająca propozycja na letni obiad czy kolację. Tradycyjne śledzie skropione sokiem z cytryny są tu uzupełnione kremowym sosem na bazie jogurtu, świeżym koperkiem, chrupiącymi kawałkami pora i kawałkami ogórka. Danie to doskonale komponuje się z pieczywem, a także może być świetną propozycją na przekąskę podczas przyjęć czy imprez.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować 4 jajka na półmiękko, obrać je i rozgnieść widelcem.
  2. W dużą miskę wrzucić rozgniecione jajka.
  3. Pokroić 4 małe cebulki i dodać je do jajek.
  4. Pokroić 4 ogórki konserwowe (mogą być kiszone) i dodać je do miski.
  5. Pokroić 4 niewielkie ziemniaki ugotowane w mundurkach, obrać je i dodać do reszty składników.
  6. Dodać 4 plastry śledziowe, namoczone wcześniej.
  7. Wymieszać wszystkie składniki.
  8. Dodać 4 łyżki majonezu i łyżeczkę musztardy.
  9. Doprawić solą i świeżo roztartym czarnym pieprzem.
  10. Posiekać drobno pęczek koperku i dodać do miski.
  11. Dokładnie wymieszać sałatkę.
  12. Sałatkę śledziową 4x4 podać na stół i podziwiać efekt gotowego dania.
Śledzie z sosem jogurtowo-koperkowym, porami i ogórkiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Śledzie z sosem jogurtowo-koperkowym, porami i ogórkiem, możesz odwiedzić kategorię Przekąski na imprezę.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up