Sernik z ricotty na zimno

Sernik z ricotty na zimno to pyszne i lekkie danie, które idealnie sprawdzi się jako deser lub słodka przekąska. Dzięki wykorzystaniu ricotty sernik zyskuje delikatny, kremowy smak, a przygotowanie go jest bardzo proste i szybkie. Doskonały na letnie dni, gdy nie chce się odpalać piekarnika.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce umieścić ricottę.
  2. Dodać cukier i cukier waniliowy.
  3. Wymieszać składniki, aż będą dobrze połączone.
  4. Dodać sok i skórkę z cytryny.
  5. Ponownie wymieszać składniki.
  6. W osobnej misce ubić śmietanę kremówkę na sztywno.
  7. Delikatnie połączyć ubitą śmietanę z masą serową.
  8. Przygotować spód sernika zmielić herbatniki i wymieszać z roztopionym masłem.
  9. Na dnie formy do sernika ułożyć spód z herbatników.
  10. Na spodzie wyłożyć masę serową.
  11. Wstawić sernik do lodówki na minimum 4 godziny, aby stężał.
  12. Przed podaniem udekorować sernik ulubionymi owocami lub polewą.
Sernik z ricotty na zimno

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik z ricotty na zimno, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up