Sernik z musem z białej czekolady
Sernik z musem z białej czekolady to pyszne i delikatne połączenie klasycznego sernika z kremowym musem o intensywnym smaku białej czekolady. To idealna propozycja dla miłośników słodkości, którzy chcą spróbować czegoś nowego i wyjątkowego.
Składniki
Przygotowanie
- Rozdrobnić 250g herbatników na drobny piasek, dodać 55g miękkiego masła i miksować aż połączą się ze sobą.
- Wyłożyć przygotowaną masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i docisnąć dłonią
- W misie robota zmiksować 0,5kg sera na sernik z 0,5kg serka mascarpone, 280g cukru, 6 jajek oraz 80g mąki ziemniaczanej.
- Przełożyć masę serową na herbatniki i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 40 minut.
- Wyjąć sernik z piekarnika i studzić, a następnie schłodzić w lodówce przez godzinę.
- Przygotować mus malinowy: zmiksować 0,5kg malin, przecisnąć przez sitko, dodać rozpuszczoną wodą żelatynę, 3-4 łyżki cukru pudru i delikatnie wymieszać.
- W mikserze ubić 600ml mocno schłodzonej śmietany kremówki z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę do musu malinowego i połączyć z ubitą śmietaną.
- Delikatnie dodać maliny w całości drewnianą łyżką, wymieszać i przełożyć masę na schłodzony sernik.
- Wyrównać wierzch sernika i schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.
- Przygotować polewę czekoladową z białej czekolady: rozpuścić 2 łyżeczki śmietanki wraz z białą czekoladą w mikrofalówce, mieszając co jakiś czas.
- Polewać wierzch sernika roztopioną białą czekoladą.
- Schłodzić sernik w lodówce, aż stężeje.
- Pokroić i podawać.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik z musem z białej czekolady, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również