Sernik z galaretką na kruchym spodzie

Sernik z galaretką na kruchym spodzie to pyszna i orzeźwiająca kombinacja smaków. Delikatny sernik na bazie twarogu, przykryty warstwą klarownej galaretki, nadaje temu deserowi wyjątkowego charakteru. Kruchy spód dodaje dodatkowego smaku i chrupkości. To doskonała propozycja na deser w letnie dni.

Składniki

Przygotowanie

  1. Oddzielić białka od żółtek.
  2. Do białek dodać szczyptę soli i miksować na sztywną pianę.
  3. Sprawdzić, czy piana jest sztywna.
  4. Do miski z żółtkami dodać cukier, masło stopniowo, mleko, zmielony twaróg i sypkie budynie
  5. Dokładnie wymieszać składniki.
  6. Delikatnie dodać pianę z białek i wymieszać łyżką.
  7. Wyłożyć spód blaszki papierem do pieczenia, ułożyć herbatniki na spodzie.
  8. Wylać masę serową na herbatniki i ułożyć herbatniki pionowo na bokach.
  9. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160-170 stopni przez około godzinę.
  10. Po upieczeniu i ostygnięciu ułożyć truskawki na wierzchu.
  11. Przygotować galaretkę, zmniejszając ilość wody o około 20% i lekko stężałą polać sernik.
  12. Odczekać, aż galaretka zastygnie.
Sernik z galaretką na kruchym spodzie

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik z galaretką na kruchym spodzie, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up