Sernik na zimno - stary przepis
Sernik na zimno to klasyczne i pyszne ciasto, które zachwyca swoją delikatnością i świeżością. Ten stary przepis jest nieskomplikowany, ale efekt końcowy zaskakuje aromatem i konsystencją. Idealny deser na ciepłe dni, który z pewnością zadowoli podniebienie każdego miłośnika serowych smakołyków.
Składniki
Przygotowanie
- Rozpuść 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe w niepełnych 4 szklankach gorącej wody
- Zmiel 1 kg sera białego tłustego dwukrotnie lub dokładnie zblenduj
- W misce zmiksuj 120 g miękkiego masła z ⅔ szklanki cukru pudru (100 g) na puszystą masę
- Dodaj ser stopniowo do masy masła i cukru, miksując cały czas
- Zmiksuj resztę brzoskwiń odsączonych (około pół puszki) i dodaj do masy serowej
- Na dnie tortownicy (24 cm) ułóż biszkopty namoczone w mleku
- Na wierzchu sernika ułóż pokrojone brzoskwinie w formie rozetki
- Zalej całość powoli wystudzoną galaretką
- Gotowy sernik najlepiej smakuje schłodzony
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik na zimno - stary przepis, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również