Sernik na zimno - stary przepis

Sernik na zimno to klasyczne i pyszne ciasto, które zachwyca swoją delikatnością i świeżością. Ten stary przepis jest nieskomplikowany, ale efekt końcowy zaskakuje aromatem i konsystencją. Idealny deser na ciepłe dni, który z pewnością zadowoli podniebienie każdego miłośnika serowych smakołyków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozpuść 2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe w niepełnych 4 szklankach gorącej wody
  2. Zmiel 1 kg sera białego tłustego dwukrotnie lub dokładnie zblenduj
  3. W misce zmiksuj 120 g miękkiego masła z ⅔ szklanki cukru pudru (100 g) na puszystą masę
  4. Dodaj ser stopniowo do masy masła i cukru, miksując cały czas
  5. Zmiksuj resztę brzoskwiń odsączonych (około pół puszki) i dodaj do masy serowej
  6. Na dnie tortownicy (24 cm) ułóż biszkopty namoczone w mleku
  7. Na wierzchu sernika ułóż pokrojone brzoskwinie w formie rozetki
  8. Zalej całość powoli wystudzoną galaretką
  9. Gotowy sernik najlepiej smakuje schłodzony
Sernik na zimno - stary przepis

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik na zimno - stary przepis, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up