Sernik na spodzie z ciastek korzennych
Sernik na spodzie z ciastek korzennych to pyszne i aromatyczne połączenie klasycznego sernika z chrupiącym spodem z ciastek korzennych. Delikatne i puszyste wnętrze serowego deseru doskonale komponuje się z lekko pikantnym posmakiem piernikowych ciastek, tworząc niezwykle smakowitą kombinację. Całość dopełniają aromatyczne przyprawy, które nadają temu sernikowi niepowtarzalny charakter. Idealny przysmak na świąteczny stół lub na każdą inną okazję, gdy chcemy zaskoczyć naszych gości czymś wyjątkowym.
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
- Zmiel 300 g ciastek korzennych na drobne okruszki.
- W dużej misce połącz zmielone ciastka korzenne z 125 g rozpuszczonego masła lub margaryny, dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż przygotowaną masę na blaszkę o wymiarach 22x33 cm i lekko dociskaj, aby utworzyć spód ciasta.
- Przygotuj masę serową:
- W osobnej misce ubij 8 żółtek z 150 g cukru.
- Dodaj 1 kg sera i miksuj aż do połączenia składników.
- Ubitą 500 ml śmietanę kremówkę dodaj do masy serowej.
- Dokładnie wymieszaj.
- W oddzielnej misce ubij 8 białek ze szczyptą soli
- Delikatnie połącz ubitą pianę z masą serową, mieszając delikatnie, aby zachować objętość piany.
- Wyłóż przygotowaną masę serową na spód z ciastek, równomiernie rozsmaruj.
- Piecz sernik w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę i 20 minut.
- Po upieczeniu, wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Opcjonalnie: polij sernik lukrem i posyp rozdrobnionymi ciasteczkami korzennymi.
- Odstaw sernik do schłodzenia, a następnie podawaj i delektuj się smakiem.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik na spodzie z ciastek korzennych, możesz odwiedzić kategorię Desery.
Dodaj komentarz
Zalecamy również