Sernik limonkowy z białą czekoladą

Sernik limonkowy z białą czekoladą to pyszne i orzeźwiające połączenie klasycznego sernika z intensywnym smakiem limonki i słodyczą białej czekolady. Przepis ten zachwyca nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim smakiem, który zaskakuje i rozpieszcza podniebienie. Idealny deser na letnie wieczory lub specjalne okazje.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przygotuj spód ciasteczkowy, blendując ciasteczka i rozpuszczając masło
  2. Rozgrzej piekarnik do 140°C.
  3. Przygotuj masę serową: w misce wymieszaj biały ser, jajka, serek mascarpone, białą czekoladę, gorącą śmietankę, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy.
  4. Rozpuść białą czekoladę w gorącej śmietance do momentu połączenia się składników, a następnie ostudź.
  5. Dodaj do sera serek mascarpone, mąkę ziemniaczaną, ekstrakt z wanilii.
  6. Roztrzep jajka w miseczce.
  7. Stopniowo dodawaj jajka do masy serowej, jednocześnie miksując.
  8. Napełnij tortownicę masą serową i wyrównaj.
  9. Włóż blachę do piekarnika, wlej wrzątek na blachę i delikatnie wsuń tortownicę.
  10. Piecz sernik przez 50-55 minut w temperaturze 140°C (góra-dół).
  11. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w zamkniętym piekarniku przez 10-15 minut, a następnie uchyl drzwi na 20 minut.
  12. Odstaw sernik do ostygnięcia, a potem wstaw do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
  13. Dekorowanie:
  14. Przygotuj polewę z białej czekolady i polej nią sernik.
  15. Opcjonalnie udekoruj sernik owocami lub innymi dodatkami.
  16. Wstaw sernik do lodówki na pół godziny, aby polewa dobrze zastygła.
  17. Wyjmij sernik z lodówki, udekoruj dodatkowo i podawaj.
  18. Możesz podać sernik z frużeliną malinową, malinkami i kawałkami czekolady.
  19. Podaj i ciesz się deserem! Smacznego!
Sernik limonkowy z białą czekoladą

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik limonkowy z białą czekoladą, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up