Sernik kajmakowy na korzennym spodzie

Ten przepis na sernik kajmakowy na korzennym spodzie to połączenie klasycznego sernika z wyjątkowym smakiem kajmaku. Delikatna masa serowa z kajmakiem rozpływa się w ustach, a korzenny spód nadaje mu nutkę ciepła i aromatu. To doskonałe połączenie smaków, które zachwyci każdego, kto lubi nieco nietypowe wariacje na temat tradycyjnych serników.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozkruszyć 200 g ciastek maślanych i wymieszać je z 100 g rozpuszczonego masła.
  2. Wyłożyć mieszankę ciastek na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Miksować 3 jajka z 1 szklanką cukru, aż masa będzie puszysta.
  4. Wlać do jajek 200 ml śmietany 30% i dodać 1 kg sera wiaderkowego
  5. Wsypać 1 budyń waniliowy bez cukru i dodać 460 g kajmaku o smaku krówkowym
  6. Wylać masę serową na przygotowane ciasto w tortownicy.
  7. Piec sernik w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobiegu.
  8. Podczas pieczenia na dno piekarnika umieścić pojemnik z około 300 ml wody.
  9. Po upieczeniu sernik studzić w zamkniętym piekarniku przez godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  10. Po schłodzeniu sernika obciąć brzegi ciasta od rantu.
  11. Lekko podgrzać pozostały kajmak w mikrofalówce i rozsmarować go równomiernie na wierzchu sernika.
  12. Posypać sernik rozdrobnionymi orzechami
  13. Sernik kajmakowy jest gotowy do podania i delektowania się kremowym smakiem!
Sernik kajmakowy na korzennym spodzie

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sernik kajmakowy na korzennym spodzie, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up