Schabowy z ziemniakami i mizerią: pyszne i tradycyjne danie!
Schabowy z ziemniakami i mizerią to klasyczne danie, które cieszy się popularnością w polskiej kuchni. Soczysty schabowy panierowany w chrupiącej panierce, podany z ziemniakami i mizerią, tworzy harmonijną kombinację smaków i tekstur. To idealny wybór na tradycyjny obiad, który zasmakuje całej rodzinie.
Składniki
Przygotowanie
- Nastawić ziemniaki na gaz, dodając odrobinę soli i kilka kropel soku z cytryny.
- Rozbić kotlety schabowe, posolić i popieprzyć.
- Rozbić jajka do miski, dodać odrobinę soli i pieprzu, dobrze wymieszać.
- Przygotować talerze z mąką i bułką tartą.
- Obtoczyć każdy kotlet: najpierw w mąkę, potem w jajku, na koniec w bułce tartej.
- Na rozgrzanej patelni włożyć kotlety i smażyć około 3 minut z każdej strony.
- W międzyczasie, obrać ogórki i zetrzeć je na tarce.
- Do startych ogórków dodać soli, śmietany i koperku, wszystko dokładnie wymieszać.
- Podawać kotlety schabowe z ziemniakami i mizerią z ogórków.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Schabowy z ziemniakami i mizerią: pyszne i tradycyjne danie!, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również