Schab zapiekany z pieczarkami i śmietaną

Schab zapiekany z pieczarkami i śmietaną to pyszne danie, które zachwyci każde podniebienie. Soczysty schab jest duszony w aromatycznych przyprawach, a potem zapiekany z pokrojonymi pieczarkami i aromatyczną śmietaną, tworząc wyjątkowo aromatyczną i kremową kompozycję smakową. To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozbij kotlety i dokładnie je przypraw.
  2. Smaż kotlety na patelni do zarumienienia z obu stron.
  3. Smaż pieczarki na tej samej patelni.
  4. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek.
  5. Po zeszkleniu dodaj kotlety z powrotem na patelnię.
  6. Zalej wszystko wodą lub wywarem.
  7. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie.
  8. Dus przez około 90 minut na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie i kruche.
  9. Dodaj do sosu śmietankę wymieszaną z mąką ziemniaczaną.
  10. Dus jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  11. Jeśli sos jest za rzadki, dodaj więcej mąki z śmietanką.
  12. Dopraw sos do smaku, jeśli jest taka potrzeba.
  13. Posyp danie natką pietruszki przed podaniem.
Schab zapiekany z pieczarkami i śmietaną

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Schab zapiekany z pieczarkami i śmietaną, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up