Schab z jelenia na obiad

Schab z jelenia to pyszna i nietypowa propozycja na obiad. Dzięki wyjątkowo soczystemu mięsu jelenia oraz aromatycznym przyprawom, danie to zaskoczy niejednego smakosza. Spróbuj połączenia wytrawnej marynaty z delikatnym mięsem - gwarantuję, że zaskoczysz swoich gości!

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokrój 2 cebule na drobną kostkę.
  2. Kawałek schabu pokrój na równe części i rozbij, przyprawiając solą i pieprzem.
  3. Rozgrzej dobrze patelnię i smaż mięso przez 4-5 minut z każdej strony.
  4. Dodaj posiekane cebule do mięsa.
  5. Wlej 200 ml wody do patelni, dopraw solą i pieprzem.
  6. Duś potrawę pod przykryciem przez 50 minut, regularnie sprawdzając i ewentualnie dolewając wodę.
  7. Gdy mięso będzie miękkie, dodaj mąkę wymieszaną z wodą, aby zagęścić sos.
  8. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj więcej wody.
  9. Na koniec dodaj jedną łyżkę śmietany.
  10. Posyp potrawę posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem.
  11. Podaj danie ciepłe
Schab z jelenia na obiad

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Schab z jelenia na obiad, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up