Schab w sosie grzybowym z suszonych grzybów
Schab w sosie grzybowym z suszonych grzybów to pyszna i aromatyczna potrawa, idealna na obiad. Miękkie i soczyste kawałki schabu gotowane w intensywnym sosie z suszonych grzybów to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dodatek ziemniaków lub kaszy sprawia, że danie staje się pełnowartościowym posiłkiem. Idealna propozycja dla wszystkich miłośników grzybów i tradycyjnych smaków.
Składniki
Przygotowanie
- W misce zalej 60 g wysuszonych grzybów wrzątkiem i pozostaw na około 15 minut, a następnie przepłucz pod bieżącą wodą.
- Przełóż grzyby do garnka, dodaj trzy liście laurowe i zalej gorącą wodą (tyle, by grzyby były delikatnie zakryte) i gotuj przez około pół godziny.
- W osobnym garnku podsmaż pokrojoną cebulę na klarowanym maśle aż do momentu, gdy zacznie nabierać złotego koloru.
- Dodaj pół łyżki mąki i razem podsmażaj, stopniowo dodając wywar z grzybów.
- Dodaj resztę liści laurowych, szczyptę cząbru oraz resztę grzybów i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
- Dopraw sos solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Opcjonalnie dodać śmietankę, doprowadzić sos do wrzenia i gotowe!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Schab w sosie grzybowym z suszonych grzybów, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również