Schab w sosie grzybowym z suszonych grzybów

Schab w sosie grzybowym z suszonych grzybów to pyszna i aromatyczna potrawa, idealna na obiad. Miękkie i soczyste kawałki schabu gotowane w intensywnym sosie z suszonych grzybów to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dodatek ziemniaków lub kaszy sprawia, że danie staje się pełnowartościowym posiłkiem. Idealna propozycja dla wszystkich miłośników grzybów i tradycyjnych smaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. W misce zalej 60 g wysuszonych grzybów wrzątkiem i pozostaw na około 15 minut, a następnie przepłucz pod bieżącą wodą.
  2. Przełóż grzyby do garnka, dodaj trzy liście laurowe i zalej gorącą wodą (tyle, by grzyby były delikatnie zakryte) i gotuj przez około pół godziny.
  3. W osobnym garnku podsmaż pokrojoną cebulę na klarowanym maśle aż do momentu, gdy zacznie nabierać złotego koloru.
  4. Dodaj pół łyżki mąki i razem podsmażaj, stopniowo dodając wywar z grzybów.
  5. Dodaj resztę liści laurowych, szczyptę cząbru oraz resztę grzybów i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
  6. Dopraw sos solą i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Opcjonalnie dodać śmietankę, doprowadzić sos do wrzenia i gotowe!
Schab w sosie grzybowym z suszonych grzybów

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Schab w sosie grzybowym z suszonych grzybów, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up