Schab pieczony z cebulą i majonezem
Schab pieczony z cebulą i majonezem to prosty i smaczny sposób na przygotowanie soczystego mięsa. Schab jest duszony w cebuli i zapiekany z warstwą aromatycznego majonezu, co nadaje mu intensywny smak i chrupiącą skórkę. Pozostaje to idealne danie na obiad dla całej rodziny, które zawsze cieszy się popularnością.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić 2 cebule w piórka.
- Pokroić pomidora na cienkie plastry.
- Przygotować marynatę: w miseczce wymieszać 2 łyżki jogurtu lub gęstej śmietany, 1 łyżeczkę musztardy i 1 łyżkę ketchupu.
- Krojąc schab na plastry o grubości około 1,5 cm, naciąć błony otaczające mięso.
- Naciąć kotlety z obu stron lekko w kratkę.
- Posypać kotlety solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Na blaszce lub w naczyniu do zapiekania ułożyć przygotowane kotlety.
- Na każdy kotlet nałożyć marynatę i rozsmarować.
- Na każdy kotlet położyć plasterek pomidora.
- Na wierzch położyć wcześniej przygotowaną cebulę.
- Przykryć blaszkę folią aluminiową.
- Pieczenie:
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
- Piec około 50 minut z grzałką góra-dół.
- Po 30 minutach zdjąć folię.
- Po 50 minutach wyjąć kotlety z piekarnika.
- Na kotletach ułożyć plastry mozzarelli lub posypać startym serem.
- Wstawić do piekarnika na dodatkowe 5 minut.
- Po 5 minutach kotlety są gotowe do podania.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Schab pieczony z cebulą i majonezem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również