Schab pieczony w plastrach w naczyniu
Schab pieczony w plastrach w naczyniu to prosty i smaczny sposób przyrządzenia schabu wieprzowego. Mięso gotowane jest w sosie z dodatkiem warzyw i przypraw, co sprawia, że staje się miękkie i aromatyczne. Podanie go w postaci plastra ułatwia podanie i nadaje potrawie estetyczny wygląd. Idealny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
- Pokrój 2 cebule na drobne kawałki.
- Pokrój kawałek schabu na równe plastry i rozbij każdy plaster, doprawiając solą i pieprzem.
- Rozgrzej dobrze patelnię i smaż mięso przez 4-5 minut z każdej strony.
- Dodaj poszatkowaną cebulę do mięsa na patelni i wlej 200ml wody.
- Dopraw całość solą i pieprzem, przykryj i duś przez 50 minut, co jakiś czas sprawdzając stan wody.
- Gdy mięso będzie miękkie, dodaj mąkę wymieszaną z wodą, aby zagęścić sos.
- Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody.
- Na koniec, dodaj łyżkę śmietany do sosu.
- Posyp potrawę posiekaną pietruszką lub szczypiorkiem przed podaniem.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Schab pieczony w plastrach w naczyniu, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również