Salceson z golonki i ozorków
Salceson z golonki i ozorków to tradycyjna polska potrawa przygotowywana z mięsa golonki oraz ozorków wieprzowych. Mięso jest gotowane, mielone, aromatyzowane przyprawami i ziołami, a następnie schładzane w formie galarety. Salceson jest doskonałym dodatkiem do kanapek, plastrów chleba i sałatek, nadając im charakterystyczny smak i aromat.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotowanie golonki i ozorków:
- Wrzuć golonkę i dwa ozorki do garnka.
- Dodaj kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, przekrojoną główkę czosnku, dwie łyżki soli, pół łyżki cukru i zalej wszystko wodą.
- Gotuj przez około trzy godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Przygotowanie mięsa:
- Po ugotowaniu, wyjmij golonkę i ozorki z garnka.
- Oczyść ozorki z białej skórki pod bieżącą wodą.
- Rozdrabniaj golonkę, oddziel mięso od kości i pokrój je na mniejsze kawałki.
- Pokrój również ozorki w kostkę i dodaj je do mięsa z golonki.
- Dodaj majeranek, sól i pieprz, wymieszaj.
- Układanie salcesonu:
- Wyłóż keksówkę folią spożywczą.
- Układaj warstwami: skórę, mięso z golonki i ozorki, polewając wywarem mięsny pomiędzy warstwami.
- Ucisnij delikatnie i dodaj kolejną warstwę mięsa, kontynuując proces warstwowania i dodawania wywaru.
- Schłodzenie i gotowanie:
- Przykryj salceson folią spożywczą.
- Schłodź w lodówce przez całą noc.
- Podanie:
- Wyjmij salceson z keksówki i pokrój na plastry.
- Podawaj na kawałkach chrupiącego chleba, udekorowane kawałkiem kiszonego ogórka.
- Podanie:
- Podsmaż na patelnię kawałek salcesonu, podawaj na chrupiącym chlebie, udekorowane kiszoną ogórka.
- Pamiętaj, że proporcje i dodatki do smaku możesz dostosować według własnych preferencji.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Salceson z golonki i ozorków, możesz odwiedzić kategorię Przetwory.
Dodaj komentarz
Zalecamy również