Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to proste, smaczne i zdrowe danie, które sprawdzi się zarówno na obiad, jak i na kolację. Szpinak wzbogacony intensywnym smakiem suszonych pomidorów tworzy doskonałe połączenie, które przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Dodatek orzechów włoskich lub sera feta doda sałatce dodatkowej nuty aromatu i tekstury. To szybki sposób na urozmaicenie codziennego menu!

Składniki

Przygotowanie

  1. Gotujemy tortellini zgodnie z instrukcją na opakowaniu, czyli około 2 minut, a następnie odcedzamy.
  2. W międzyczasie myjemy i osuszamy rukolę, odsączamy pomidory oraz kroimy je na mniejsze kawałki
  3. Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy słonecznik aż się lekko zezłoci, następnie dodajemy go do miski z resztą składników.
  4. Do miski z sałatką dodajemy przestudzone tortellini, pokrojone pomidory, ser gorgonzola i rukolę.
  5. Przygotowujemy sos: w misce mieszamy biały ocet winny, olej, miód, musztardę, majonez, sól i pieprz
  6. Sos wlewamy do miski z sałatką, dokładnie mieszamy, a następnie sałatkę od razu podajemy.
  7. Możemy delikatnie podgrzać miód, jeśli jest zbyt gęsty, zanim dodamy go do sosu.
  8. Sałatkę podajemy i smacznego!
Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up