Sałatka z warzyw z rosołu: pyszny i lekki dodatek do obiadu

Sałatka z warzyw z rosołu to pyszny i lekki dodatek do obiadu, który przygotowuje się z wywaru z gotowania mięsa i różnorodnych warzyw takich jak marchewka, pietruszka, seler, groszek czy kukurydza. Sałatka ta jest idealna na letnie dni, gdy mamy ochotę na coś orzeźwiającego i pełnego smaku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotowane warzywa z rosołu (pietruszka, seler korzeniowy, marchewki) pokroić w drobną kostkę.
  2. Posiekać 3 ugotowane jajka.
  3. Zetrzeć 4-5 ugotowanych ziemniaków na tarce o grubych oczkach.
  4. Pokroić 4 ogórki kiszone w kostkę.
  5. Dodać pół puszki groszku konserwowego.
  6. W dużej misce połączyć wszystkie przygotowane składniki.
  7. Dodać szczyptę cukru, 3-4 szczypty soli oraz szczyptę pieprzu
  8. Dodać 1 szklankę majonezu, 2 łyżki mleka i 1 łyżkę soku z ogórków kiszonych.
  9. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, aby sałatka była równo skomponowana.
  10. Odstawić sałatkę do lodówki na minimum 1-2 godziny przed podaniem, aby smaki się przegryzły.
Sałatka z warzyw z rosołu: pyszny i lekki dodatek do obiadu

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z warzyw z rosołu: pyszny i lekki dodatek do obiadu, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up