Sałatka z tuńczykiem i porem
Sałatka z tuńczykiem i porem to lekki i smaczny posiłek, idealny na ciepłe dni. Kombinacja świeżego tuńczyka, chrupiącego pora, soczystych pomidorów i aromatycznego dressingi sprawia, że ta sałatka zachwyca nie tylko smakiem, ale także wyglądem. Prosta w przygotowaniu i pełna wartości odżywczych, doskonale sprawdza się jako lekki obiad lub kolacja.
Składniki
Przygotowanie
- Otwórz dwie puszki tuńczyka z wody (łącznie 300g tuńczyka) i odcedź wodę.
- Odstaw 1/3 kostki sera żółtego typu gouda (ok
- Ugotuj 5 jajek na twardo, obierz ze skorupek i pokrój na kawałki.
- Przygotuj mały por, odetnij dolną, małą część i pokrój go drobno.
- Przygotuj sos: w miseczce wymieszaj 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 łyżkę majonezu i 3 duże łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego.
- Dopraw sos solą, aby nadać mu odpowiedni smak.
- Dodaj sparzony por do sosu i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj przygotowany tuńczyk do miski z sosem i porcami, delikatnie wymieszaj.
- Dodaj pokrojony ser żółty do sałatki i ponownie wymieszaj.
- Na końcu dodaj kawałki jajek, delikatnie wymieszaj, aby nie rozpadły się.
- Sałatkę podawaj na talerzu lub jako dodatek do chleba.
- Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z tuńczykiem i porem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również