Sałatka warstwowa z mięsem mielonym

Sałatka warstwowa z mięsem mielonym to prosta i smaczna potrawa składająca się z warstw sałaty lodowej, pomidorów, ogórków, cebuli, sera żółtego, a także mięsa mielonego doprawionego przyprawami. Sałatkę podaje się z sosem winegret lub jogurtowym i posypuje natką pietruszki. Jest to idealna propozycja na letni obiad lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. Ugotować ryż: gotować szklankę ryżu przez około 12 minut w dwóch szklankach osolonej wody.
  2. Przygotować mięso: na patelni wlać 2 łyżki oleju, dodać mięso mielone, smażyć do momentu, gdy stanie się miękkie i odparuje woda
  3. Przygotować składniki sałatki: pokroić cebulę w drobną kostkę, ogórka w ćwierć plasterki, ogórki konserwowe również w ćwierć plasterki, a paprykę w kostkę.
  4. Przygotować sos majonezowy: w miseczce połączyć 3-4 kopiaste łyżki majonezu, 1 łyżkę jogurtu, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, dodać drobno posiekany koperek.
  5. Układać sałatkę warstwowo: w pochylonej salaterce układać warstwy pierwsza warstwa to połowa ugotowanego ryżu, następnie połowa podsmażonego mięsa, cebula, ketchup, kukurydza, ogórki, papryka, połowa sosu majonezowego, reszta mięsa, fasola, reszta ryżu
  6. Ozdobić sałatkę według preferencji i gotowe! Smacznego!
Sałatka warstwowa z mięsem mielonym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka warstwowa z mięsem mielonym, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up