Sałatka warstwowa z mięsem mielonym
Sałatka warstwowa z mięsem mielonym to prosta i smaczna potrawa składająca się z warstw sałaty lodowej, pomidorów, ogórków, cebuli, sera żółtego, a także mięsa mielonego doprawionego przyprawami. Sałatkę podaje się z sosem winegret lub jogurtowym i posypuje natką pietruszki. Jest to idealna propozycja na letni obiad lub kolację.
Składniki
Przygotowanie
- Ugotować ryż: gotować szklankę ryżu przez około 12 minut w dwóch szklankach osolonej wody.
- Przygotować mięso: na patelni wlać 2 łyżki oleju, dodać mięso mielone, smażyć do momentu, gdy stanie się miękkie i odparuje woda
- Przygotować składniki sałatki: pokroić cebulę w drobną kostkę, ogórka w ćwierć plasterki, ogórki konserwowe również w ćwierć plasterki, a paprykę w kostkę.
- Przygotować sos majonezowy: w miseczce połączyć 3-4 kopiaste łyżki majonezu, 1 łyżkę jogurtu, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, dodać drobno posiekany koperek.
- Układać sałatkę warstwowo: w pochylonej salaterce układać warstwy pierwsza warstwa to połowa ugotowanego ryżu, następnie połowa podsmażonego mięsa, cebula, ketchup, kukurydza, ogórki, papryka, połowa sosu majonezowego, reszta mięsa, fasola, reszta ryżu
- Ozdobić sałatkę według preferencji i gotowe! Smacznego!
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka warstwowa z mięsem mielonym, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również