Sałatka z komosą ryżową i warzywami

Sałatka z komosą ryżową i warzywami to świetna propozycja na lekki i zdrowy posiłek. Komosa ryżowa jest bogata w składniki odżywcze, a połączenie jej z kolorowymi warzywami, takimi jak pomidory, ogórki czy papryka, dodaje sałatce świeżości i chrupkości. Całość można skropić sosem winegret lub jogurtowym dressingiem, aby dodać smaku i aromatu. Prosta w przygotowaniu, ta sałatka z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom dań lekkich i pełnych świeżości.

Składniki

Przygotowanie

  1. W rondlu zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli i wsyp komosę ryżową.
  2. Gotuj komosę ryżową przez około 15-20 minut, aż stanie się miękka
  3. Pokrój warzywa pomidory, ogórka, paprykę i cebulę w drobną kostkę.
  4. Posiekaj natkę pietruszki.
  5. W misce połącz ostudzoną komosę ryżową, warzywa i natkę pietruszki.
  6. W innym naczyniu przygotuj sos, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól, pieprz i ewentualnie ulubione przyprawy.
  7. Policz sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj.
  8. Sałatkę z komosą ryżową i warzywami możesz podać od razu, ale najlepiej smakuje schłodzona w lodówce przez kilka godzin.
Sałatka z komosą ryżową i warzywami

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z komosą ryżową i warzywami, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up