Sałatka z kaszy jęczmiennej z majonezem
Sałatka z kaszą jęczmienną z majonezem to pyszne i pożywne danie, które idealnie sprawdzi się na letnie dni. Kasza jęczmienna dodaje potrawie chrupkości i substancji, natomiast majonez nadaje jej kremowej konsystencji i lekkości. Dodatek warzyw takich jak papryka, ogórek czy pomidor wzbogaci smak i aromat sałatki, tworząc doskonałą kombinację smaków. Świetna propozycja dla miłośników prostych i smacznych dań.
Składniki
Przygotowanie
- Namoczyć 12 uncji kaszy jęczmiennej przez około 15 minut, a następnie przepłukać ją cztery razy, aż woda będzie czysta.
- Gotować kaszę jęczmienną w osolonej wodzie aż będzie miękka, około 20 minut
- Odcedzić kaszę i schłodzić ją pod zimną wodą.
- Przygotować warzywa: pokroić małą paprykę, dwie pomidory obrane i posiekane, dwie duże lub cztery małe łodygi selera pokroić w kostkę, oraz cztery dymki posiekać (białą, jasnozieloną i ciemnozieloną cześć).
- Dodać ugotowaną i schłodzoną kaszę do miski, a następnie dodać do niej pokrojone warzywa oraz szklankę posiekanej pietruszki.
- Skropić sałatkę oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i solą, doprawiając do smaku.
- Delikatnie wymieszać wszystkie składniki.
- Spróbować sałatki i dostosować ilość oliwy, soku z cytryny i soli według własnego uznania.
- Podawać sałatkę na talerzach i cieszyć się zdrowym daniem
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z kaszy jęczmiennej z majonezem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również