Sałatka z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Sałatka z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym to lekki i sycący posiłek, idealny na letnie dni. Kasza gryczana dodaje sałatce nutkę orzechowego smaku, który świetnie komponuje się z kwaśnym ogórkiem kiszonym. Dodatek pomidorów, cebuli i świeżej zieleniny sprawia, że danie jest aromatyczne i pełne witamin. Całość możemy skropić jogurtem naturalnym lub sosem winegret, aby podkreślić smaki i stworzyć wykwintną kompozycję.

Składniki

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotuj 500 ml wody
  2. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę przez 2 minuty.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i smaż przez kolejne 2 minuty.
  4. Po odparowaniu wody z kaszy, odstaw ją do ostygnięcia.
  5. Dodaj 3 jajka do ostudzonej kaszy i wszystko zmiel blenderem na gładką masę.
  6. Następnie dodaj podsmażone warzywa, sól, czarny pieprz i suszony czosnek
  7. Formuj klopsiki z masy kaszy i warzyw, zwilżając wcześniej ręce.
  8. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i smaż klopsiki przez 3-4 minuty z każdej strony.
  9. W osobnym garnku podsmaż cebulę, marchew, cukinię, pokrojone pomidory bez skórki oraz czosnek.
  10. Dopraw warzywa solą i pieprzem, a następnie dodaj mąkę i krem
  11. Zdejmij garnek z ognia i przełóż zawartość do blendera
  12. Podawaj klopsiki z kaszy gryczanej z sosem warzywnym
Sałatka z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up