Sałatka z kapusty i ogórka

Sałatka z kapusty i ogórka to szybki i prosty przepis na letnie danie. Kapustę szatkujemy, ogórka kroimy w plasterki, a następnie wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy sosem winegret. Sałatka idealnie sprawdzi się jako lekki dodatek do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i zdrowa.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić na pół niewielką główkę młodej kapusty, następnie przekroić na czworo i pokroić w cienkie paski
  2. Zetrzeć dwie młode marchewki i jedno jabłko (np
  3. Pokroić jedną czerwoną cebulę w piórka i dodać do miski.
  4. Przygotować sos: wcisnąć jeden ząbek czosnku, dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego, majonez, ocet jabłkowy, sok z cytryny, miód, musztardę francuską gruboziarnistą, musztardę Dijon, sól i pieprz
  5. Dodać posiekaną natkę pietruszki oraz listki mięty do miski z kapustą.
  6. Wlać sos do miski i dokładnie wymieszać, aby wszystkie składniki były pokryte sosem.
  7. Odstawić surówkę na chwilę, aby składniki się przegryzły.
  8. Podawać i cieszyć się pyszną sałatką z kapusty, marchewki, jabłka i cebuli
Sałatka z kapusty i ogórka

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z kapusty i ogórka, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up