Sałatka z fetą i słonecznikiem

Sałatka z fetą i słonecznikiem to lekka i orzeźwiająca potrawa, idealna na letnie dni. Połączenie chrupiącej sałaty, kremowej fetы, słoneczników oraz aromatycznego dressing'u sprawia, że danie to jest nie tylko pyszne, ale również proste w przygotowaniu. Doskonałe jako lekki lunch lub dodatek do obiadu.

Składniki

Przygotowanie

  1. W miseczce wymieszać majonez z jogurtem.
  2. Dodać przeciśnięty czosnek, sól oraz pieprz i ponownie wymieszać.
  3. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie.
  4. Po ugotowaniu przełożyć na durszlak i zalać zimną wodą, aby zachować kolor brokuła.
  5. Fetę pokroić w kostkę, a pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki.
  6. W misce układać naprzemiennie brokuł, fetę oraz pomidorki, polewając przygotowanym sosem pomiędzy warstwami.
  7. Na wierzch polać pozostały sos.
  8. Na suchej patelni podprażyć słonecznik z odrobiną soli.
  9. Posypać sałatkę podprażonym słonecznikiem.
  10. Gotową sałatkę z feta, brokułem i słonecznikiem można podawać i smacznego!
Sałatka z fetą i słonecznikiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z fetą i słonecznikiem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up