Sałatka z brokuła i kalafiora ze słonecznikiem

Sałatka z brokuła i kalafiora ze słonecznikiem to lekka i zdrowa propozycja na letni posiłek. Warzywa wrzucone na patelnię i podsmażone z dodatkiem chrupiącego słonecznika sprawiają, że danie nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Doskonałe połączenie warzyw z dodatkiem chrupiących słoneczników, które dodają sałatce nieco wyrazistości. Idealne danie na lunch lub kolację.

Składniki

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj wodę, dodaj łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru.
  2. Podziel brokuła na niewielkie różyczki.
  3. Wrzuć brokuły do gotującej się wody i gotuj przez 5 minut.
  4. Gdy brokuł jest miękki, odcedź go i włóż do miski z wodą lodową, aby zatrzymać proces gotowania.
  5. Sparz marchewkę, zetrzyj ją na grubych oczkach i umieść w misce.
  6. Pokrój ogórki konserwowe na plasterki i dodaj do miski.
  7. Odcień brokuły i dodaj je do miski.
  8. Pokrój cebulę i dodaj do miski.
  9. Przygotuj sos: wymieszaj kremówkę, majonez, sól, pieprz, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny i odrobinę cukru.
  10. Zalej sałatkę sosem i delikatnie wymieszaj.
  11. Dodaj kukurydzę z puszki.
  12. Nałóż sałatkę na talerz i podawaj
Sałatka z brokuła i kalafiora ze słonecznikiem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z brokuła i kalafiora ze słonecznikiem, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up