Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą

Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą to lekka i odświeżająca propozycja na letni posiłek. Połączenie kremowego awokado z soczystymi pomidorami i delikatną mozzarellą tworzy idealną harmonię smaków. Sałatkę możemy polać sosem winegret lub posypać świeżymi ziołami, aby podkreślić aromat składników. Prosty w przygotowaniu, ten przepis świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.

Składniki

Przygotowanie

  1. W małej misce przygotować sos czosnkowy, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.
  2. Pokroić czerwoną paprykę w małą kostkę.
  3. Posiekać czerwoną cebulę.
  4. Przekroić pomidorki koktajlowe na pół.
  5. Pokroić ogórki małosolne w kostkę.
  6. Odkroić awokado, obrać je i pokroić w kostkę, skrapiając sokiem z cytryny.
  7. W dużej misce umieścić rukolę i dodać pokrojoną paprykę, cebulę, pomidorki, ogórki, awokado oraz fetę.
  8. Wlać przygotowany sos czosnkowy do misy z sałatką i delikatnie wymieszać.
  9. Wstawić sałatkę do lodówki na 15 minut, aby składniki przegryzły się smakami.
  10. Na koniec można udekorować sałatkę listkami świeżej bazylii lub pietruszki.
  11. Gotową sałatkę podawać jako pyszną przekąskę lub lekki posiłek
Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up