Sałatka z arbuzem, fetą i rukolą
Sałatka z arbuzem, fetą i rukolą to świeże i lekko pikantne połączenie smaków, które doskonale sprawdza się jako letni dodatek do grillowanych potraw lub jako samodzielne danie. Soczysty arbuz, słona i kremowa feta oraz ostrość rukoli tworzą harmonijną kompozycję, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Prosta w przygotowaniu, ta sałatka z pewnością zachwyci podniebienia i przyniesie orzeźwienie w upalne dni.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić arbuz na kawałki.
- Przygotować sos do sałatki: wymieszać sok z limonki, starty imbir, miód oraz listki mięty.
- Dodać część sosu do pokrojonego arbuza i delikatnie wymieszać.
- Wstawić sałatkę do lodówki, aby arbuz mógł wchłonąć smaki.
- Przełożyć pokrojony arbuz na talerz.
- Pokruszyć ser fetą na wierzch arbuzowego.
- Skropić sałatkę pozostałym sosem z miętą.
- Posypać sałatkę prażonymi pestkami dyni.
- Podawać i serwować sałatkę.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sałatka z arbuzem, fetą i rukolą, możesz odwiedzić kategorię Sałatki.
Dodaj komentarz
Zalecamy również