Sakiewki ze schabu z pieczarkami i serem
Sakiewki ze schabu z pieczarkami i serem to aromatyczne i pyszne danie, które z pewnością zachwyci miłośników kuchni domowej. Mięsne nadzienie z soczystego schabu, pieczarek i sera połączone jest w delikatne sakiewki z miękkiego ciasta, które podczas pieczenia się rumienią i nabierają chrupiącej konsystencji. To smaczna propozycja zarówno na obiad jak i na ciepłą przekąskę.
Składniki
Przygotowanie
- Pokroić cebulkę w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
- Pokroić pieczarki w kosteczkę i dodać do podsmażonej cebulki.
- Dodać posiekany czosnek i smażyć chwilę.
- Dodać przyprawy (sól, pieprz, majeranek), wymieszać, wyłączyć i studzić.
- Kroimy schab na kotlety, rozbić je cienko, posypać solą i pieprzem.
- Na każdy kotlet położyć farsz z pieczarek, zawinąć kotlet na kształt sakiewki.
- Podsmażyć sakiewki na odrobinie oleju obtaczając wcześniej w mące z obu stron.
- Przygotować sos: podsmażyć cebulkę w rondelku, dodać czosnek, mąkę, smażyć, dolać śmietankę i bulion, gotować aż zacznie gęstnieć.
- Doprawić sos do smaku, dodać ser i rozpuścić.
- Dodać sakiewki do sosu i podgrzewać przez około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Podawać sakiewki ze schabu z pieczarkami i serowym sosem, polane sosem, posypane natką pietruszki i udekorowane plasterkami pieczarek.
Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sakiewki ze schabu z pieczarkami i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.
Dodaj komentarz
Zalecamy również