Sakiewki ze schabu z pieczarkami i serem

Sakiewki ze schabu z pieczarkami i serem to aromatyczne i pyszne danie, które z pewnością zachwyci miłośników kuchni domowej. Mięsne nadzienie z soczystego schabu, pieczarek i sera połączone jest w delikatne sakiewki z miękkiego ciasta, które podczas pieczenia się rumienią i nabierają chrupiącej konsystencji. To smaczna propozycja zarówno na obiad jak i na ciepłą przekąskę.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić cebulkę w kosteczkę i podsmażyć na odrobinie oleju.
  2. Pokroić pieczarki w kosteczkę i dodać do podsmażonej cebulki.
  3. Dodać posiekany czosnek i smażyć chwilę.
  4. Dodać przyprawy (sól, pieprz, majeranek), wymieszać, wyłączyć i studzić.
  5. Kroimy schab na kotlety, rozbić je cienko, posypać solą i pieprzem.
  6. Na każdy kotlet położyć farsz z pieczarek, zawinąć kotlet na kształt sakiewki.
  7. Podsmażyć sakiewki na odrobinie oleju obtaczając wcześniej w mące z obu stron.
  8. Przygotować sos: podsmażyć cebulkę w rondelku, dodać czosnek, mąkę, smażyć, dolać śmietankę i bulion, gotować aż zacznie gęstnieć.
  9. Doprawić sos do smaku, dodać ser i rozpuścić.
  10. Dodać sakiewki do sosu i podgrzewać przez około 10 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  11. Podawać sakiewki ze schabu z pieczarkami i serowym sosem, polane sosem, posypane natką pietruszki i udekorowane plasterkami pieczarek.
Sakiewki ze schabu z pieczarkami i serem

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Sakiewki ze schabu z pieczarkami i serem, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up