Ryż na mleku z budyniem: pyszny i sycący deser

Ryż na mleku z budyniem to doskonały deser, który zaspokoi Twoje łaknienie. Prosty w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczny i sycący. Doskonały wybór dla miłośników słodkich przysmaków.

Składniki

Przygotowanie

  1. Umyj ryż w zimnej wodzie.
  2. Wrzuć ryż do garnka i zalej dwiema szklankami gorącej wody.
  3. Gotuj ryż na małym ogniu aż wchłonie całą wodę.
  4. Dodaj trzy szklanki mleka do ugotowanego ryżu.
  5. Zagotuj mleko z ryżem i gotuj przez 10 minut na małym ogniu, często mieszając.
  6. Dodaj pół szklanki cukru i gotuj przez kilka minut, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
  7. Wyłącz ogień i przełóż deser do miseczek.
  8. Pozostaw deser do wystygnięcia, a następnie schowaj go do lodówki na kilka godzin, by całkowicie się schłodził.
  9. Dekoruj sütlaç cynamonem lub innymi dodatkami według uznania.
  10. Sprawdź konsystencję i smak deseru.
  11. Jeśli chcesz, podziel się swoim wytworem na mediach społecznościowych.
Ryż na mleku z budyniem: pyszny i sycący deser

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ryż na mleku z budyniem: pyszny i sycący deser, możesz odwiedzić kategorię Desery.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up