Ryba z ryżem i warzywami - pyszne i zdrowe danie na obiad

Ryba z ryżem i warzywami to pyszne i zdrowe danie na obiad. Delikatne mięso ryby, aromatyczny ryż i kolorowe warzywa tworzą połączenie pełne smaku i wartości odżywczych. To danie doskonale sprawdzi się jako zdrowa i lekka propozycja dla całej rodziny. Elegancki wygląd, prosty sposób przygotowania i wyśmienity smak sprawią, że stanie się ulubionym daniem w Twoim menu.

Składniki

Przygotowanie

  1. Pokroić marchewkę na półplasterki, a także pokroić groszek zielony i fasolkę szparagową, jeśli są mrożone.
  2. Pokroić dużą cebulę na kostkę, ząbki czosnku oraz suszone pomidory w kostkę.
  3. Rozgrzać patelnię, dodać oliwę i przesmażyć cebulę, czosnek oraz suszone pomidory.
  4. Przesmażyć warzywa (marchewkę, groszek, fasolkę) razem z cebulą, czosnkiem i suszonymi pomidorami.
  5. W rondlu przygotować zalewę z wody, masła, ketchupu, soli i pieprzu, gotować na małym ogniu.
  6. Pokroić filet rybny na porcje i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.
  7. Na rybie ułożyć warzywa z patelni.
  8. Następnie dodać warzywa, resztę oliwy oraz tłuszcz z patelni.
  9. Na wierzch ułożyć resztę warzyw z patelni i przykryć rybą.
  10. Następnie zalać wszystko przygotowaną zalewą.
  11. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
  12. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia przez kilka minut.
  13. Na koniec wyjąć, podzielić na porcje i podawać.
Ryba z ryżem i warzywami - pyszne i zdrowe danie na obiad

Jeśli chcesz poznać więcej przepisów podobnych do Ryba z ryżem i warzywami - pyszne i zdrowe danie na obiad, możesz odwiedzić kategorię Danie główne.

Janina Dabrowski

Polka mieszkająca w Holandii od 2014 roku, przeszła z branży spożywczej do gastronomii w 2015 roku, zakładając blog Cuisine et Passion, a od 2018 roku prowadzi firmę cateringową. Współpracuje również z mediami cyfrowymi.

Zalecamy również

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Go up